Снимка БГНЕС
fallback

Българският вицепремиер Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон.
България и Съединените щати проведоха втория кръг от Стратегическия диалог – вид междуправителствено заседание, на което двете страни обсъждат съвместните си приоритети, съобщи NOVA.

Българската делегация бе водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В Стратегическия диалог участваха още министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев и иновациите и растежа Милена Стойчева.

Фокусът беше върху напредъка на България в борбата с корупцията и върховенството на закона, както и съвместни енергийни проекти. Извънредно в програмата на вицепремиера Мария Габриел имаше и среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

„САЩ и Блинкен виждат ролята на България като регионален лидер”, заяви Мария Габриел и добави: „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата  ми с  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен".

„Специално внимание се обърна на инициативата ми, която се проведе само преди няколко дни в Ню Йорк. Тогава инициирах обща декларация с външните министри на Хърватска, Румъния и Гърция – в рамките на инициативата „Три морета“ – да координираме своите действия, да имаме общи инфраструктурни проекти и проекти, които са важни в критични области каквито са енергетиката и иновациите", каза още Габриел.

„В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на Стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни", завърши вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

219

До 227

преди 7 месеца

Така е Канап, с уточнение че Големият брат-СССР повече даваше, отколкото взимаше, строеше нови предприятия, АЕЦ, осигуряваше ни работа в селското съопанство, даваше ни готови модерни оръжия. Докато сегашният Голям брат-САЩ, гледа повече да вземе от нас и да ни продаде нещо скъпо, прескъпо, а Голямата ни сестра-Европа ни командва както си иска и гледа на нас с пренебрежение, все едно че сме втора ръка хора.

218

Анонимен

преди 7 месеца

Лидер сме единствено по слугинаж на колониалната администрация, която вече е заробила и децата и внуците ни вземайки заеми и "купувайки" самолети на хартия, алтернативни на руските ядрени технологии, негодно оръжие на баснословни цени и други зулуми.

217

Канап

преди 7 месеца

Внуците на хората които се навеждаха на СССР, сега се навеждат на САЩ. Целта им е както винаги лично облагодетелстване и запазване на властта. Сигурен съм че западните "партньори" са наясно. Както и голяма част от БГ народа.

fallback