Снимка БГНЕС

Българският вицепремиер Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен във Вашингтон.
България и Съединените щати проведоха втория кръг от Стратегическия диалог – вид междуправителствено заседание, на което двете страни обсъждат съвместните си приоритети, съобщи NOVA.

Българската делегация бе водена от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В Стратегическия диалог участваха още министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката – Румен Радев и иновациите и растежа Милена Стойчева.

Фокусът беше върху напредъка на България в борбата с корупцията и върховенството на закона, както и съвместни енергийни проекти. Извънредно в програмата на вицепремиера Мария Габриел имаше и среща с американския държавен секретар Антъни Блинкен.

„САЩ и Блинкен виждат ролята на България като регионален лидер”, заяви Мария Габриел и добави: „Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата  ми с  държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен".

„Специално внимание се обърна на инициативата ми, която се проведе само преди няколко дни в Ню Йорк. Тогава инициирах обща декларация с външните министри на Хърватска, Румъния и Гърция – в рамките на инициативата „Три морета“ – да координираме своите действия, да имаме общи инфраструктурни проекти и проекти, които са важни в критични области каквито са енергетиката и иновациите", каза още Габриел.

„В конструктивен и добронамерен дух, в рамките на Стратегическия диалог, набелязахме общи подходи към глобални и регионални проблеми. Имаме и конкретни намерения за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, иновациите и енергетиката. Ще работим заедно и за защита на демокрацията и укрепване на върховенството на закона. Двустранните отношения ще целят ползи за гражданите и на двете страни", завърши вицепремиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase