Снимка: БГНЕС

Служебното правителство да отпадне е един от трите варианта за промени в Конституцията. Другите два са да се избира премиера от определени длъжности, а той да казва министрите или такъв кабинет да е с ограничени правомощия. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков. Той обясни, че вариантът служебния кабинет да отпадне е бил препоръчан от Венецианската комисия.

"Цялата дискусия за служебните кабинети не е самоцелна. Видяхме как президентът може еднолично да завземе огромна власт, която не му се полага по конституция", обясни премиерът.

Той коментира и темата с Руската църква. "Това, което е спешно, е да бъде отворена църквата, тача че да могат да влязат миряните", посочи акад. Денков. Имал и среща със Светия синод. Министър-председателят обясни и че е видях нотариалния акт, издаден през 1997 г., сочещ, че собствеността на църквата е руска." Предстои да се изясни как юридически стоят нещата с собствеността, би трябвало да е реципрочно", каза академикът.

Той се спря и на темата за ДАНС, по чиято препоръка бяха изгонени двама руски свещеници. Реакцията на агенцията била закъснял. Тя не трябвало и да коментира думите на политици. "Те имат право да изказват критики, ръководството на ДАНС няма право да критикува политици. Казах на председателя на ДАНС, че не може да прави така", обясни премиерът.

На 4 октомври той ще има среща с канцлера на Австрия. Основната тема е колко губи Австрия, че България и Румъния не са в Шенген и колко ще спечелят, ако са." Ако те искат да са защитени границите, не трябва нашите патрули да са на границата с Гърция, а с Турция", посочи акад. Денков и добави, че никога не е водил разговори за приемането в Шенген на 2 етапа.

"Смятам, че имаме достатъчно силно аргументи, за да покажем на всеки, че България и Румъния трябва да са в Шенген. Австрийският бизнес в България страда, че не сме в Шенген. Имаме силни аргументи, надявам се да бъдат чути", добави още министър-председателят. И обяви, че очаква да сме приети в Шенген през декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase