Снимка: БГНЕС

Разработили сме серия от промени в данъчните закони. Те трябва да бъдат качени за обществено обсъждане днес или в сряда. Основните промени, които са заложени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, които трябва да влязат в сила от 1 януари, освен това прецизираме на някои текстове свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост, съобщи финансовият министър Асен Василев.

“Данъчните ставки за бизнеса и хората остават същите, а единственото, което е предвидено е връщане на данъчната ставката на 20% за ресторантите”, добави Василев.

Той коментира, че обсъждат и вариант за въвеждане на патентен данък на малките търговци.

“В момента подготвяме макрорамката за бюджета. Започваме разговори с министерствата от следващата седмица за техните индивидуални бюджети, така че по-едрите пера да бъдат обхванати”, обяви финансовият министър. Той каза, че в средата на октомври вероятно ще имат по-пълна картина.

Според Асен Василев поради почивката на депутатите заради местния вот пакетът от данъчните закони няма да може да бъде приет през октомври, а през ноември и това ще окаже влияние върху приемането на бюджета. “Приемането на държавния бюджет ще трябва да бъде бутнато леко назад”, уточни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase