Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно на второ четене законопроекта за противодействие на корупцията. С него съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се разделя на две.

В тримесечен срок от влизането на този закон в сила Народното събрание избира членовете на новата Комисия за противодействие на корупцията. Съществуващата Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество се преименува на Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество, приеха депутатите.

До избирането на състав на Комисията за противодействие на корупцията, заварените при влизането в сила на закона членове на КПКОНПИ изпълняват функциите на членове на съответните комисии, като след избора на нови членове продължават мандата си като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Новият закон за противодействие на корупцията влиза в сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“ с изключение на направени промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които влизат в сила от 1 март 2024 година.

"Приехме най-добрия вариант на този закон", коментира Делян Пеевски, народен представител от ДПС, във връзка с приетия в пленарна зала законопроект за противодействие на корупцията.

Пеевски каза, че новата антикорупционна комисия ще има облекчена структура от трима човека управление, изключително независим директор на дирекция с големи правомощия, което да позволи да сезира и българската, и европейската прокуратура. Според Пеевски това показва, че ще има независим човек, който няма да подбира сигналите.

По думите на Пеевски директорът на специализираната дирекция "Противодействие на корупцията" ще се избира единодушно от тримата членове. Надявам се, че ще работи добре този орган, но времето ще покаже, коментира още депутатът. (БТА, Теодора Цанева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase