Снимка: БГНЕС

"Вчера бяхме свидетели на 2 големи протеста с редица искания. Повечето от тях са свързани с проблеми, натрупани през последните много години. Искам да благодаря на преговорните екипи, че дойдоха, участваха в конструктивни разговори и именно благодарение на тях имаме решение. Това е начинът да се търсят решенията на проблемите -  чрез преговори от тези, които могат действително да променят нещата", заяви в началото на днешното правителствено заседание министър-председателят Николай Денков.

Още по темата
Всички решения, взети вчера, и в областта на енергетиката, и в областта на земеделието съответстват на целите и приоритетите на правителството. Когато обсъдихме с колегите, се оказа, че решенията могат да бъдат взети така, че да защитават интересите на хората, да не променят целите на правителството, обясни Денков.

По думите му при преговори и двете страни печелят.

"Няма нужда единият да бъде губещ. От взетите решения всеки има полза. Днес ще реализираме да бъдат отпуснати 63 млн. за зърнопроизводителите. Това е част от общата аграрна политика, ще ускорим максимално процедурите, така че тези средства да могат да се ползват от производителите", заяви премиерът.

Той даде пример и с решението за спиране на вноса на слънчоглед, така че да се реализира продукцията на българските земеделци, а от друга страна да осигурим необходимата суровина.

Вчера в разговорите видяхме, че напрежението е отражение на огромно недоверие в политическата класа, защото тези хора са лъгани много пъти през годините, добави Денков. По думите му упреците не са директно към сегашното управление, а са общо към политическата класа. Затова нашето правителство ще приема конкретни ангажименти, само когато може да ги изпълни. Те ще са оформени като писмени документи, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase