Снимка: Нова телевизия

Бившият министър на отбраната в кабинета "Донев" е притеснен от чистка в силовите министерства и спецслужбите.

"Отново сме свидетели на политически спектакъл, чиито сценарий беше написан по време на онзи запис, с мълчаливото участие на премиера Денков. Вървим плътно по този сценарии. Опраскаха МВР, време е да опраскат и службите явно. Дали ще се стигне до смяна на ръководството, няма пряка индикация, има косвена – с неприемането на двата доклада на ДАНС и ДАР”. Това заяви Димитър Стоянов по Нова ТВ, който сега е секретар по сигурността на президента Румен Радев.

"Ако бъдат сменени шефовете на службите, дефицитите автоматично ли ще бъдат запълнени? Тези дефицити трябва да бъдат с финансови средства, защото нашите служби са технологично изостанали. Трябва да са в крак с колегите си от партньорските служби, да получават надеждна информация и да я представят и на президент, и на премиер”, каза Стоянов.

Той коментира и двата варианта - за сливане на цивилното и военното разузнаване, или вероятността да бъде заобиколен подписа на президента, да не трябва указ за назначаването им, а да се избират по предложение на правителството от парламента.

"Вторият сценарий е по-вероятен – да се заобиколи подписът на президента. Опити за сливане на двете служби има през 2011, 2015 и 2020. Но и в трите случая разумът е надделял", каза Стоянов.  

Той е против сменянето на шефове на служби през 3 месеца. "Просто тези служби престават да работят, това обрича националната сигурност на неуспех", каза Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase