С премиера Николай Денков обсъдихме редица важни предизвикателства пред страната. Надявам се правителството да постъпи максимално мъдро и да управлява в интерес на България и нейните граждани. Така президентът Румен Радев коментира по време на посещение на Солунския международен панаир заявката за подадена ръка от министър-председателя, предаде БНР.

Още по темата

Коментирайки предложението шефовете на служби вече да се назначават от министър-председателя, президентът каза: "Който има амбицията да реформира службите, първо трябва да познава законите, да познава структурата, задачите, функциите на службите, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори“.

„Ако не познаваш тези неща, по-добре не се заемай с реформа на службите. Реформа не означава да смениш ръководството с "наши хора от записа", отбеляза президентът.

Румен Радев също така настоя идеите за реформа да бъдат сложени на масата.

"Искам да видя какво предлагат, нека да сложат на масата си идеите за реформиране на службите. Ще ви дам един пример: Това ръководство на ДАНС получи миналата година наградата "Джордж Тенет" от САЩ, която се дава само веднъж годишно и само на една държава за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и на нашите съюзници. И сега излиза, че тези, които искат да правят реформа, тоест да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство. И така обезмислят оценката, дадена от най-високо място. Нека се разберат когато говорят за съгласуване с посолството, те всъщност срещу посолството ли тръгват?", посочи той.
Държавният глава коментира и подадената оставка на бившия вече главен секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

"Човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да удовлетворят сценария от записа. В същото време той да няма никакво влияние, а носи отговорност за това. Мисля, че това не е честно и той постъпи по най-достойния начин", отбеляза Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase