СНИМКА БГНЕС

Близо 10 млн. лв. ще струват машините, с които ще гласуваме на предстоящите местни избори.
9 972 000лв. с ДДС заложи Централната избирателна комисия за осигуряването им. Днес комисията обяви обществената поръчка.

Първата позиция е за профилактика/диагностика, тестване на специализирани устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ) и на вградените в нея периферии – принтер и четец на смарт карти.
Също така за подготовка и инсталиране на операционна система и приложния софтуер, параметризиране и окомплектоване на машините, техническото им обслужване в предизборния и изборния ден по места.
Изпълнителят трябва да извърши профилактика и подготовка на 9500 машини за електронно гласуване и да подготви 200 броя за демоверсия.

Прогнозната стойност е 5 928 000 лв. ДДС. При евентуален втори тур пределната цена е 3 120 000 лв. Критерий при нея за избор е оптимално съотношение качество/цена.

Втората позиция е за транспорт на машините до избирателните секции, логистичното им осигуряване в предизборния ден и деня след изборите. Нейната прогнозна стойност е 606 000 лв. с ДДС, а при втори тур - 318 000 лв. Критерий тук за избор е само най-ниската цена.

Крайният срок за кандидатстване по състезателната процедура с договаряне е до полунощ на 14 септември, като предварителният подбор ще се извърши на следващия ден.

Местните избори са значително по-сложни от парламентарните, защото при изборите за Народно събрание вотът е само един. При местните избори на първия тур в повечето населени места ще има три бюлетини, в няколко кметства от големите градове, където се избират и районни кметове, ще има по четири - за кмет на кметство, за кмет на район, за кмет на община, както и за общински съвет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase