Снимка: БГНЕС
fallback

Министърката на туризма Зарица Динкова отрече да е причинила гибелта на две сухоземни костенурки в морето на Царево. Уточнението й дойде днес, след като от вчера насам социалната мрежа закипя от факта, че в България морски костенурки няма, а министърката ги е "спасила" в морето.

По време на посещението си на плажа в наводнения морски град Зарица Динкова е показала нагледно пред медиите, че спасява две от оцелелите животинки с коруби, като ги връща обратно в морето. Такива кадри, които да документират постъпката й, обаче не бяха излъчени.

След като възмутени граждани и журналисти излязоха с призиви за оставка във Фейсбук, се наложи самата министърка на туризма да даде обяснение. Зарица Динкова го направи също във Фейсбук и увери, че двете костенурки са живи и здрави.

"Също така искам да уверя коментаторите във ФБ, че костенурките са добре. Оставихме ги на сушата, близо до реката, за да не бъдат стъпкани или повлечени от боклуците в морето. Вярвам, че всеки нормален човек би го направил!", написа в поста си министърката.

Преди нейното обяснение в социалната мрежа и пресцентърът на ведомството опроверга публикациите в медиите, че министърката е метнала сухоземните костенурки в морето.

Костенурките в България са защитен от закона вид. В случая двата екземпляра са били шипобедрени. Могат да живеят известно време и в солена вода, но това не е техният хабитат. Според специалистите костенурки могат да бъдат забелязани понякога в морето, но те са блатни, а не морски. Водните костенурки в нашата страна са само речни.

Министър Динкова поясни и каква е била целта на посещението й в Царево в неделя, след като бе обвинена, че си прави пиар, а външният й вид бе подложен на критики, че е неудачен за район, преживял бедствие.

"Хора загубиха живота си в бедствието и искам да изкажа своите съболезнования към техните семейства и близки! Други хора пострадаха, загубиха ценни и важни за тях неща. Щетите тепърва ще се изчисляват, но човешкото страдание няма цена. В такива моменти най-важно е да бъдем хора и всеки да помогне с каквото и както може. Затова отидох и аз. В качеството си на министър смятам, че съм длъжна да бъда там, където има проблем", обясни тя.

Динкова поема ангажимент лично и чрез Министерство на туризма, да окаже помощ на пострадалите ресторантьори, чиито плажни заведения бяха пометени от вълната.

"Десетки семейства и фирми, които имат ресторанти, плажни заведения, хотели имат в момента нужда от помощ и съдействие, за да се справят с последствията. Министерство на туризма и аз лично ще направим всичко, което зависи от нас, за да помогнем в тази ситуация. Смятам, че това е истински важното", написа още министърката на туризма в поста си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 8 месеца

на тва извънземно органът й за по малка нужда под или над носа й са му изкопалу дупката чуло недочуло че некаде имало срамни устни и га дупка да й праат то рекло безсрамни до цинични устни та дедо ГениколоГоспод му изкарал уретрата под язика та са мета урините като кобра от Гранде Камиона къ са си пъ унъ на цврък мета разирашли мъ утровътъ. Шо така - шо га говори де на туйлет де на пикалоиден уриниращорган насмрълюхарва

52

Муньо

преди 8 месеца

Тая може да не е много умна, ама гъзето й е добро.

51

Тихомир

преди 8 месеца

уфсъ - сухоземно животно с четири букви и четири правописни грешки. Що е то?

fallback