Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на първо четене четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата, внесени от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, предаде БНР.

Предвижда се забрана за шофиране в рамките на 12 месеца и глоба от 3000 лева за водачи, които нарушават правилата за преминаване през железопътен прелез.

С промените, внесени от ГЕРБ-СДС, се предоставя възможност на общините да осъществяват контрол върху правилата за движение по пътищата, като ще имат право да използват по-голям брой технически средства за контрол.

Прието бе "Пътна полиция" да има пълен достъп до общинските камери, а 70% от приходите от наложени глоби от нарушения да остават в бюджетите на общините.

Одобрено бе и в рамките на една година за младите шофьори да важи забраната да управляват автомобил с над 120 конски сили, както и да шофират през нощта в часовете след 22 часа до 6 часа сутринта.

За каране без книжка глобата се предлага да се вдигне до 1500 - 2000 лв. при сегашните от 100 до 300 лв. Със същата сума ще бъде глобяван и собственикът на колата, ако я е предоставил на неправоспособен водач.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase