Снимка БГНЕС

Депутатите от 49-ия парламент ще започнат новата пленарна сесия в зала "Света София" на бившия Партиен дом, вместо в старата сграда на парламента на площад „Народно събрание“, носеща емблематичния надпис "Съединението прави силата", предаде БГНЕС.

Народните представители започнаха мандата си в една сграда – историческата с познатия надпис "Съединението прави силата“ и ще го завършат в друга – бившият Партиен дом. Преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом, където депутати работиха няколко месеца през 2021г. струваше малко над 23 млн. лв. През 2021г. депутатите прекараха няколко месеца в новата зала, но с решение и съгласие между БСП, ДПС, "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън“, парламентът се върна в историческата си сграда.

Причината за преместването на работното място на депутатите сега е, че историческата сграда на площад "Народно събрание" ще е в ремонт, който ще продължи поне 3 години. Председателят на парламента Росен Желязков поясни, че има съгласие между парламентарните групи за тази промяна, като единствено от "Има такъв народ" не са съгласни.

Още по темата
Ремонтът на залата струва на данъкоплатеца 18 млн. лева, но в тази цена бяха включени само строително-монтажните работи. В нея не бяха включени допълнителното оборудване, озвучаване, осветление, видеонаблюдението и новата система за гласуване. За стъкления покрив пък бяха отделени почти 1 млн. лева.

В залата има 270 работни места, разположени на 12 реда. В случай на свикване на Велико Народно събрание обаче столовете могат да се демонтират, а на тяхно място да се поберат нови 400.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase