Снимка: Bulgaria ON AIR

Не трябва да очакваме апокалипсис на местните избори, но със сигурност те ще бъдат по-трудни. Това заяви в ефира на предаването "Директно" Ваня Нушева, преподавател по "Политическо поведение, изборни системи и изборна администрация" в СУ "Св. Климент Охридски“.

"Имаме 3-4 бюлетини и имаме две технологии, съвместени в една изборна секция. Два различни вида хартиени бюлетини, на думи имаме електронно гласуване, но то не е електронно", категорична е тя.

Отказът на Министерския съвет да определи вида и размерите на параваните за местните избори през октомври е бягство от отговорност, коментира Нушева.

В писмо от главния секретар на Министерския съвет към Централната избирателна комисия се казва, че определянето на изискванията за елементите от оборудването на избирателните секции не влиза в правомощията им.

Писмото е отговор на едно проекторешение на ЦИК да вмени на МС да определи параметрите на параваните. В принципните приложения на Избирателния кодекс, ЦИК е органът, който определя всички ключови изисквания по отношение на изборните книжа и материали, а МС и останалите институции би следвало да реализират тези изисквания както са определени в кодекса, каза Нушева.

"За мен това е отказ от вземане на решение, защото институциите, които са ангажирани с подготовка на изборния процес, не предприемат достатъчно предвидими действия. Всички са засегнати в негативен аспект от липса на политика за своевременни действия за организиране на изборния процес“, убедена е тя.

По нейни думи липсва стратегически поглед към това как трябва да изглежда изборният процес и се извършват промени в последния момент, без съдържателна дискусия.

"Неслучайно критиките и препоръките от експерти започват с няколко ключови предложения, първото от които е, че изборното законодателство трябва да бъде достатъчно стабилно и да бъдат предвидими изборните правила, за да може всички участници в този процес спокойно да предприемат действия“, коментира още експертът.

Според Нушева има индикации за нагласа сред политическите партии отново да отворят за разглеждане Изборния кодекс. Когато се правят промени в изборното законодателство, но те не са в отговор на констатираните проблеми в него, резултатът няма как да бъде положителен, заяви тя.

"Ние трябва да имаме изборен процес, основан на законодателство, което е резултат на една широка дискусия, включваща всички заинтересовани страни“, категорична е Нушева.

Тя коментира и необходимостта от по-добро обучение на членовете на секционните избирателни комисии. По думите ѝ е нужно да бъде създаден регистър от хора, които са запознати с изборния процес, преминали са обучения и са положили изпит по отношение на изборните правила.

Вижте целия разговор във
видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase