Снимка: БГНЕС

Голяма част от партиите всъщност са неактивни и не функционират. Имат нулеви приходи и разходи. Това сочи анализ на Института за развитие на публичната среда за финансите на партиите през 2022 г.

Около 28,5 милиона лева са били разходите на партиите за миналата година, като между 18 и 20 милиона е държавната субсидия.

"Около 1,5 милиона от тези средства партиите са дарили. Доколко даренията са форма, с която обществото е съгласно и дали партиите могат да даряват от техните средства, които в голямата си част са публичната държавна помощ от субсидията – това е отворен въпрос. И дали даренията са присъщи за политическите партии, или ги използват като форма на политически пиар", коментира в интервю за БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Още по темата

По думите ѝ неголяма част от разходите на партиите – около 24%, отиват за заплати на служители. От всички 112 партии, подали отчетите си за миналата година, само 23 са посочили, че имат разходи за възнаграждения и осигуровките към тях, уточни Лазарова.

Сметната палата упражнява последващ контрол, след приключване на предизборната кампания. Сметната палата проверява декларациите от дарителите и дали в тях е посочен произходът на средствата, уточни в предаването "Преди всички" Цветан Цветков, бивш председател на Сметната палата, който бе възстановен на длъжността си от Конституционния съд, но не беше допуснат да изпълнява служебните си задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase