Снимка: БГНЕС

"Както казват юристите, аз не съм юрист, но това, което ми направи впечатление е, че въпросът не е в големината на наказанието, а в това то да бъде извършено. В неотменимостта на наказанието. Тоест, в България има достатъчно закони, но проблемът е, че те не се прилагат. Правоприлагането е основният проблем в България и точно там се пресича с политиката. Онези, които прилагат тези закони, събуждат често пъти основателния гняв на обществото, че или не ги прилагат, или не ги прилагат еднакво за всички. Или пък прекаляват с някаква мярка, която след това увисва и от нея нищо не произтича.

Още по темата
Ние ще наблюдаваме много внимателно как ще се приложат мерките, които в момента се коментират, защото, в крайна сметка, мерките имат смисъл само ако бъдат приложени". Това заяви в студиото на Нова бившият министър на външните работи Надежда Нейнски, коментирайки случаите на насилие и агресия, които предизвикаха обществнеото недоволство през последните седмици.

По думите ѝ политическата криза също допринесла за случващото се в обществото ни.  "Разбира се, че допринесе и то пак отново на терена на ценностите. В едно общество, където грубата сила и доминантността се превръщат в модел за подражание -  много трудно дори със законодателни мерки може да бъде прекъснат такъв порочен кръг. Така че, отново се връщам на това, с което започнах. Най-важното е тези мерки да не бъдат кампанини. И според мен те трябва да бъдат мерки на държавата, разбира се, по отношение на начина, по който тя функционира и на законодателството, но тук трябва да се обърне огромно внимание и на това което се случва в училищата, които не правят изключения по отношение на насилието", посочи Нейнски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase