Снимка: НСОБР

Управителният съвет на Националното сдружение на общините изрази безпокойство и опасения от показната акция по задържане на  кмета на Генерал Тошево.

Още по темата
В декларация на съвета се посочва:

"Подобни акции в навечерието на местните избори пораждат съмнения за политическо разчистване на опоненти и затова разчитаме на бързо и обективно произнасяне на компетентните органи.

Съгласно Европейската харта за местното самоуправление, по която България е страна, органите на местното самоуправление са една от главните основи на всяко демократично устройство и административният контрол над тях трябва да се упражнява при спазване на съотношението между обхвата на намесата на контролиращия орган и значението на интересите, които той се стреми да защити.

През изтичащия мандат и като член на Управителния съвет на НСОРБ, г-н Димитров винаги убедително и отговорно е спазвал принципите и е отстоявал интересите на местното самоуправление, защитавайки аргументирани позиции.
Управителният съвет на НСОРБ ще следи с внимание развоя на събитията и е в готовност да сигнализира Конгреса на местните и регионални власти към Съвета на Европа при евентуални нарушения на чл. 11 от Европейската харта за местното самоуправление относно правото на защита на местното самоуправление.

Член 11 ЕХМС – Право на защита на местното самоуправление

Органите на местно самоуправление трябва да имат право на съдебна защита, за да бъде гарантирано свободното упражняване на техните правомощия и зачитането на принципите на местното самоуправление, залегнали в Конституцията и вътрешното законодателство".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase