Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната информира, че е подписало договор за ремонт на 6 двигателя за МиГ-29.

За да бъде осигурена летателната годност на самолетите МиГ-29 до постигане на оперативни способности за изпълняване на бойно дежурство с новата бойна платформа F-16 Block 70, на полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A е възложено изпълнението на обществена поръчка с предмет "Основен/капитално-възстановителен ремонт на двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29".

Договорът е подписан днес, след като е проведена обществена поръчка и има влязло в сила Решение на възложителя № 63/29.06.2023. Стойността на поръчката е 9 552 000 евро, без ДДС.

Предвидени са ремонтно-възстановителни дейности на 6 двигателя, като за всеки двигател срокът за ремонт не трябва да надхвърля 9 месеца от датата на предаването му. Двигателите ще бъдат ремонтирани в ремонтната база на изпълнителя в Полша.

Първоначално Полша даде заявка да изпрати двигатели за МиГ-29 на България, но в крайна сметка предостави двигателите и самолетите от този тип на Украйна. Все пак полската страна ни изпрати два двигателя, единият от които се оказа повреден. В края на юни стана ясно, че украинската "ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ" ЕАД е спечелила обществена поръчка за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29. Впоследствие обаче поръчката бе прекратена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase