Снимка: БГНЕС

ВМРО поиска от президента Румен Радев да наложи вето над промените в Закона за защита от домашното насилие.

Според председателите на партията Александър Сиди, Искрен Веселинов и Ангел Джамбазки въведеното ново понятие "интимна връзка" и неговата дефиницията са направени доста набързо, сякаш в отговор на натрупано социално напрежение.

Вместо да регулира обществени отношения, понятието ще създаде правен хаос при прилагането на тази норма, изтъкват от ВМРО в писмото си до президента. В позицията се подчертава още, че тази норма не съответства на чл. 9 от Закона за нормативните актове, защото не е написана на разбираем език, като създава противоречия и възможност за различно тълкуване в съда.

"Въпрос на тълкуване е какво са интимни отношения и те различават ли се от сексуалните отношения, чиято легална дефиниция е в Наказателния кодекс. Недоумение буди и поставеният срок от 60 дни. Кога и как ще се удостоверява този срок? Кое се брои за възникване на интимна връзка по смисъла на ЗЗДН", питат от ВМРО?

От партията се чудят още дали законодателят има предвид единствено отношения между мъж и жена, или е възможно да се допусне, че предвидената в закона защита се прилага и по отношение на насилие между две физически лица от мъжки пол, както и две физически лица от женски пол. В така приетите промени не се упоменава изрично, а се предполага възможност за тълкуване в съдебната система, което ще доведе до противоречива съдебна практика, допълват от ВМРО.

С оглед на това от ВМРО призовават Румен Радев да упражни правомощията си по чл. 101 от Конституцията на Република България и да върне за ново разглеждане гласуваните изменения в ЗЗДН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase