Снимка: БГНЕС

Със 131 гласа "за" парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за съдебната власт.

Те бяха приети на 21 юли и в тях се предвижда съдията, който ще разследва главния прокурор, да се определя чрез нова система, както и допълнителният 6-месечен срок за избор на ВСС.

"Против" гласуваха от "Възраждане" и БСП, а "Има такъв народ" се въздържаха.

"Стигнахме до момента, в който по най-циничен начин бе използван днешния ден, за да бъде свалено ветото на президента. Дори в правната комисия не е имало обсъждане. Парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ, в този момент сега започва гаврата с момичето от Стара Загора, защото се разчистват сметките с президента", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Бившият електронен министър Божидар Божанов обясни защо е било взето решението за изготвяне на нова система, по който да се избира съдията: "Да, действително в системата на съдилищата има такава система. Тя обаче има твърде много параметри - натовареност, отпуски, отводи и всякакви други неща, поради което беше логично да се разделят двата механизма. В съдебната система има твърде много системи за случайно разпределение, поради което подготвяме за внасяне законопроект, който да създаде една сигурна, одитирана, прозрачна система, чрез която да се разпределят и всички дела, и изборът на съдия за разследване на главния прокурор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase