Снимка: БГНЕС

„Проблемите, свързани с неправилното бюджетиране, вече са решени и вече имаме бюджет, който е адекватен - с 3% дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест“, каза финансовият министър Асен Василев.

Още по темата
Целта, която сме си поставили заедно с ръководството на парламента, е до края на септември всички закони по Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с второ плащане, да бъдат приети. Това каза министърът на финансите Асен Василев на пресконференцията в Министерския съвет, на която премиерът акад. Николай Денков и министри от кабинета представят актуални теми, залегнали в управленската програма на правителството.

Василев отбеляза, че една голяма част от законите вече бяха приети от парламента. Част от законите са приети на първо и чакат второ четене, а част от законите, които не бяха даже разработени като Закона за енергетиката, са разработени и качени за обществено обсъждане с идеята да влязат в началото на септември в парламента, посочи министърът.

Министър Василев каза още, че в ускорени срокове се работи по останалите мерки, които не са законодателни, така че всички или почти всички да са готови до края на септември. Става въпрос за мерки, свързани например с комисията за енергиен преход, нейният доклад да бъде изготвен и публично обсъден, част от възлаганията, които са забавени, да бъдат направени или разработени, съответните поръчки да бъдат пуснати по Плана за възстановяване и устойчивост, отбеляза той.

Това би ни позволило, ако към края на септември сме готови с по-голямата част от условията за второ плащане, да поискаме второ плащане и да го получим в рамките на годината, каза Асен Василев. Той добави, че работата с парламента е изключително интензивна и важна в този процес.

Проблемите, които бяха свързани с неправилното бюджетиране, вече са решени, каза още министър Василев. Той добави, че страната има бюджет, който е адекватен, с 3 процента дефицит, запазени и надградени социални плащания и без увеличение на данъчната тежест.

Новите ръководства на НАП и Агенция "Митници" за последните малко под 60 дни успяха да съберат около 2 млрд. лв. повече приходи, отколкото държавата направи разходи, посочи Василев. Заварихме хазната на дефицит от 1,2 млрд. лв., в момента е на излишък от 500 млн. лв и това показва, че всъщност тези средства винаги са били, въпросът е бил да се съберат данъците, коментира финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase