Снимка: Bulgaria ON AIR

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС - три формации на пръв поглед коренно различни, но сега обединени в общ проект за промяна на Конституцията.

"Трябва да отчетем успех, краят на кризата е сложен и сякаш колапсът вече остана в историята. Събраха се формации със сходни цели. Промени се не просто конюнктурата в България, но и международната обстановка. Войната в Украйна катализира изключително много процеси. Виждаме формации, които са стъпили на евроатлантическа основа. Трите цели са Еврозоната, Шенген и Планът за възстановяване. Политическият дебат се върна в парламента. Докато изпълняват целите си и имат общи задачи, има смисъл и да са заедно", коментира политологът Цветанка Андреева в "България сутрин".

Тя вижда противопоставяне на два свята - на тоталитаризма и на демокрацията, "с която ние се идентифицираме като общество и държава".

Политологът Борислав Ангелов е на мнение, че виждаме  безпринципно обединение на фона на това, което се говореше непрекъснато през последните 3 години.

"Не може да бъде оправдание войната в Украйна, това е недопустимо. Христо Иванов какви клипчета правеше и говореше? Правителството на Кирил Петков какво говореше също? Сега - коренна промяна. На някои хора има бяха по-важни постове. Опозицията я няма в ръководствата на комисиите, имаме диктат на едно мнознство. Имаме коалиция на самодостатъчност", заяви той пред Bulgaria ON AIR.

Ангелов определи предложенията за промени в Конституцията като несериозни.

Според Андреева голяма част от предложените конституционни промени са смислени. Тя посочи като такова отпадането на служебните кабинети. Загубиха се в идеята за промяна на националния празник, обърна внимание политологът.

"Когато имаш силна политическа конфронтация и тръгваш на предсрочни парламентарни избори, големият стимул да съставиш власт е фактът, че управляват старите, срещу които ти си тръгнал. Липсата на служебен кабинет ще стимулира политическите сили, които искат избори, бързо да съставят правителство. Радев се провали, получавайки цялата безалтернативна власт в държавата", каза още Андреева.

"Целта на служебното правителство е да проведе честни и прозрачни избори, а ние имахме служебни правителства, които се намесваха в изборите. Това го има в доклад на ОСС. Президентът прави политически инженеринг. Кариерата на двама политици от "Продължаваме промяната" тръгна от служебното правителство", съгласи се Ангелов.

Той е на мнение, че Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов са се явили заедно пред медиите, за да спасят правителството след оттеглената подкрепа от Асен Василев към предложения нов бюджет.

"Видяхме една самодостатъчност. Трите партии си избраха и регулаторните органи. Не вярвам на Иванов, че ще бъдат включени в процеса и останалите формации без "Възраждане". Не знам как вече ПП и ДБ ще казват, че са някаква алтернатива на ГЕРБ и ДПС, при положение, че са заедно в централната власт. ПП и ДБ са заложници на това, което се случва. В парламента дневният ред се определя от ДПС. Делян Пеевски е най-активен в НС", посочи още Ангелов.

Цветанка Андреева отбеляза, че този път договорките са доста публични, а ДПС е необходимият партньор за образуване на конституционното мнозинство.

"ДПС също се промени в контекста на случващото се. В критични моменти винаги са доказвали евроатлантическо поведение. Вече е ясно, че с режима на Путин не може да се работи. В този смисъл и президентът Радев ще става все по-нежелан партньор за политическа колаборация. Той е политически изолиран в международен план", смята тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase