Снимка: БГНЕС

Търсят се всякакви поводи за провокация. Агресията е напълно неприемлива. Има реакция от страна на МВнР, СГП се самосезира. Ще предприемем действия да разкрием какво се е случило и виновния да си понесе наказанието. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков по повод инцидентите в Скопие преди мача между Шкупи и Левски.

Той посочи, че за предстоящата среща реванш ще бъдат обсъдени мерки с министрите на вътрешните работи и спорта. По думите му недопускането на запалянковци от РСМ е краен вариант.

Ученията на Русия в Черно море

По отношение на корабоплаването на българските кораби и на нашите граждани няма никакви индикации, че се е появила някаква нова заплаха, заяви премиерът, който коментира обявените от Русия военни учения в Черно море.

„Такъв тип учения се провеждат по стандартна процедура. В случая може да се обсъжда доколко така обявеното учение е свързано със зърнения коридор, тъй като зоната, която те са заявили, е в непосредствена близост до зърнения коридор“, каза Николай Денков.

Премиерът коментира темата преди откритото отчетно събрание на Националното сдружение на кметовете на кметства в България, което се провежда в местността Паниците край Калофер.

На 27 юли от Министерството на отбраната съобщиха, че Руската федерация е изпратила публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения.

Бюджетът

Крайният вариант на бюджета е добър. Ако този бюджет беше приет във вида, в който беше в Комисията по бюджет и финанси, тогава аз нямаше да бъда тук“, подчерта министър-председателят.

Денков коментира и темата с въвеждането на мандатност на кметовете, която беше залегнала в първоначалното предложение за промени в Конституцията, анонсирани от „Продължаваме промяната – Демократична България“, както и появилите се критики срещу идеята.

„Каквито и предложения да има, те ще важат оттук нататък. Всякакви внушения, че става дума за служебна победа на избори или някакви други изказвания от този тип, нямат основание. Идеята на тези предложения беше да се премахнат един безкраен брой мандати, които водят до феодализиране в определени населени места. Идеята има нужда от допълнително обсъждане. В момента няма съгласие по нея, така че тя беше премахната от проекта, който е внесен в деловодството на Народното събрание. Дали ще продължи да се обсъжда, не знам, това е решение на парламентарните групи“, обясни премиерът.

„Основната част за правосъдната реформа е практически непроменена. Това, което отпадна, е идеята за мандатността. По отношение на служебните правителства има консенсус сред парламентарните групи, че трябва да има промяна, защото виждаме, че такива дълги периоди водят до еднолично управление по същество. Всички кадрови промени, назначението на правителство – всичко зависи от един човек, който и да е той. Така че се търси форма, която е по-разпространена, защото е по-балансирана“, допълни още Николай Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase