Снимка: БГНЕС

Вместо с обсъждането на второ четене на държавния бюджет, по предложение на Хамид Хамид от ДПС, депутатите започнаха работа с ратификацията на споразумение между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Българската банка за развитие (ББР).

Цончо Ганев от „Възраждане“ скочи, че за пореден път се вкарва парламентът в абсурд. Той обвини управляващите, че са се превърнали в „гумен печат на украинското посолство, или по-скоро на американското“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък отсече, че причината за разместването на дневния ред е в това, че има конфликт в управляващото мнозинство.

„Финансовият министър се отказа от бюджета, сега се вкарва като първа точка тази ратификация, защото няма доклад за бюджета поради противоречията в управляващото мнозинство“, настоя тя.

“Проверете си имейла, там е, г-жо Нинова”, отговори й председателят на НС Росен Желязков.

Той предупреди депутатите, че ако не гласуват ратификацията, ще свика извънредно заседание в понеделник само заради гаранционното споразумение.

Хамид Хамид обясни, че това споразумение се отнася до подкрепа за малките и средните предприятия, колкото и да се опитват да го саботират "лобистите на "Лукойол".

Диян Николов от "Възраждане" коментира, че ще е много интересно да се проследи на кого точно ББР ще даде пари и заподозря, че "ще отидат при Пеевски".

"Няма да е на малкия бизнес, а по-скоро на средния. Нека някой да стане и да обясни как това не са пари за Пеевски", отсече той и се закани, че лично ще проследи къде ще отидат заемите.

Според Гроздан Караджов от ИТН средствата със сигурност няма да отидат при малкия бизнес, а при най-големите икономически кръгове.

"Г-н Пеевски днес има рожден ден, дали това не е подарък", коментира Тошко Йорданов от ИТН.

Румен Гечев от БСП посочи, че дебатът се политизира, а чисто експертно погледнато няма как да не се подкрепи споразумение с ЕИБ при по-ниски лихви.

Споразумението между Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Българската банка за развитие (ББР) е на стойност 175 млн. евро и позволява отпускането на дългосрочни заеми при преференциални условия за малкия и среден бизнес. Заемът ще подпомогне български дружества, засегнати от сътресенията във веригите за доставка, високите цени и войната в Украйна. Най-малко 20% от финансирането ще бъде насочено в подкрепа на зеления преход, с акцент върху проекти за възобновяема енергия и енергийна ефективност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase