Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

За три месеца Инициативният комитет, с помощта на Българската социалистическа партия (БСП) събра 208 269 подписа, които ще бъдат внесени в Народното събрание, съобщи съпредседателят на Инициативния комитет за провеждане на референдум срещу "джендър идеологията" в училищата адв. Владимир Шейтанов, цитиран от БТА.

Някой може да каже, че това е недостатъчно. За нас обаче това е много голяма победа, коментира той.  
Срокът за събирането на подписите изтече днес.

Още по темата

От БСП искат да се проведе национален референдум с въпрос "Подкрепяте ли въвеждането на забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различен от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България?".

По закон при събирането на не по-малко от 200 000 подписа от граждани с избирателни права под искане за провеждане на референдум, инициативният комитет има правото да внесе искането в Народното събрание. Следва проверка на подписите. Ако има 200 хил. валидни, точката може да влезе в дневния ред на пленарната зала.

Законът обаче не е императивен, че това непременно трябва да се случи. Задължение е вменено на НС при 400 хил. подписа.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова едва ли депутатите ще подкрепят провеждането на референдума.
"Имаме подписи за влизане в зала. ... Като виждаме какво е отношението на мнозинството към темата, се съмнявам, че биха допуснали този референдум", призна Нинова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase