Снимка: БГНЕС

Сега е моментът трите черноморски страни-членки на НАТО да засилят съвместното си патрулиране в района на Черно море. Русия трябва да бъде официално предупредена, че ще бъде отговорено на всякакви провокации срещу корабите на нашите три съюзни държави

Това заяви в интервю за БГНЕС Съби Събев, генерал-майор от запаса. Той е първият национален военен представител на България в главната квартира на НАТО след приемането на страната ни в алианса.

Според ген. Събев е твърде силно да се каже, че заплахите на Русия към корабоплаването в Черно море, ще доведат до конфликт.

„Но нараства рискът от провокации на Руския черноморски флот с чуждестранни кораби, ако те се отправят към украински пристанища, предупреди той.

Според него тук големият въпрос е може ли да продължи зърнената сделка при положение, че Русия излиза от нея и дали морският маршрут може да се измести в западна посока, така че от териториалните води на Украйна да премине край бреговете на Румъния, България и Турция, за да могат да бъдат изведени корабите. „Очевидно е, че износът на украинското зърно през морските и речните пристанища ще бъде затруднено заради руските удари по пристанищната инфраструктура на Одеса и по река Дунав“, посочи той.

Ген. Събев очаква, че на днешното първо редовно заседание на Съвета НАТО-Украйна, което е инициирано по искане на Киев, ще бъдат обсъдени евентуални мерки за сигурност в Черно море, евентуално за продължаване на износа на украинско зърно. „Във всички случаи ще има решения, които да гарантират както сигурността на черноморските пристанища на съюзните държави от НАТО, така и евентуална помощ за Украйна. Предполагам, че тя ще поиска повече средства за ПВО, които да усилят защитата на черноморските и речни пристанища“, заяви той.

Ген. Събев не изключи и засилване на съвместното патрулиране в Черно море с останалите черноморски държави. „Може би сега е моментът трите черноморски съюзни държави – България, Румъния и Турция - да засилят патрулирането в Черно море. Съвсем официално да бъде предупредена Русия, че ще бъде отговорено на всякакви провокации срещу корабите на нашите три съюзни държави“, каза той.

Според него НАТО трябва да вземе решение за изпращането на допълнителни кораби за гарантиране на сигурността на съюзните държави.

Ген. Събев е категоричен, че няма начин да успеят опитите на Русия да пренареди регионалния ред в Черно море.

„Кремъл мечтае да превърне Черно море в руско езеро, както беше по времето на Варшавския договор. Това няма как да стане, защото в Черно море има три съюзни държави и две партньорски на НАТО – Грузия и Украйна. Независимо от напрежението, което Русия създава в Черно море и агресията, която продължава в Украйна, тези намерения нямат реални възможности да се сбъднат. Те са повече в сферата на желанията и мечтите. Руските намерения ще срещнат първо противодействието на трите съюзни държави в НАТО и на алианса като организация“, предупреди военният експерт.

Той смята, че в тази ситуация нашето Министерство на отбраната трябва да засили морското наблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase