"Културата винаги е била част от политиката, въпреки че има специфики, които дават възможност на българския гражданин да се чувства горд от постиженията на своите творци. 24 май и 3 март са два много важни празника с голямо значение за България. Вчера слушах Краси Вълчев, който цитира Вазов и каза, че това са две дати, които са промотирани. Единият носи носталгия по миналото, а другият гордост от българската култура. И нека българският гражданин да избере. Така поставен въпросът се приема нормално от гражданите, но когато се опре до конкретните дати остава усещането, че някой е продиктувал поредното скъсване с руския народ.

Още по темата
Ако се прави такава промяна, по-добре да се направи поне един нормален референдум и въпросът да бъде зададен. Аз харесвам много 24 май и бих подкрепил тази дата, но не бих се отказал и от 3 март", каза проф. Стоян Денчев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС също каза, че няма да подкрепят идеята, която е свързана със служебното правителство и двата мандата на служебната власт.

"Тук веднага изниква моралният въпрос как може да предлагат кметовете на бъдат на два мандата, а самите депутати да не бъдат лимитирани в мандата си?", попита гостът.

Проф. Стоян Денчев изрази мнение, че това между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е скрита форма на коалиция.

"Няма нищо срамно като участваш във властта да използваш този термин - коалиция. Споразумението, което ще подписват, няма да се казва коалиционно. Може да пишат каквото си искат, но това е коалиция. Според мен и ДПС са част от нея. Аз съм много впечатлен от участието на Йордан Цонев като председател на бюджетната комисия. Той е най-добрият в НС, който разбира тези проблеми", добави бившият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase