Снимка: БГНЕС
fallback

"Въпросът, който е предмет на тълкувателното дело е дали ВСС, чийто членове са с изтекъл мандат, може да изпълнява функциите си", заяви пред NOVA конституционният съдия проф. Атанас Семов, който е докладчик по делото, заведено от Иван Гешев, след като КС допусна питането му законно ли е отстранен от поста главен прокурор.

По думите му отговорът е очевиден, тъй като органът изпълнява функциите си вече 10 месеца и след изтичането на мандата на членовете му.

"Самият Висш съдебен съвет не е мандатен орган, а постоянно действащ, подчинен на принципа на непрекъснатост на функционирането. Неговите функции могат да бъдат прекратени само с изменения в Конституцията или, ако се премахне органът", посочи Семов и допълни, че той има правомощията да отстрани главния прокурор.

Семов коментира и предложенията за конституционни реформи: "Декларирана е политическа воля за осъществаване на конституционни промени с мнозинството, което се изисква", каза той, но посочи, че е важно да се отбележат "кои са същинските проблеми в съдебната система и дали тези реформи могат съществено да допринесат за тяхното решаване".

Той отговори и на въпрос относно предложението правосъдният министър да номинира главния прокурор: "У нас всичко е лично, правилата работят така, както ги разбират и биха искали да ги спазават отделните хора, заемащи една или друга длъжност".

Атанас Семов предложи и няколко идеи за допълнение на основния закон: "Смятам за абсолютно наложително в Конституцията да бъде записано, че в продължение на делото на Светите братя Кирил и Методий, стратегически национален приоритет е образованието, културата, науката и опазването на културно-историческо наследство".

По думите му в основния закон трябва да бъде записано, че държавата полага специални грижи за опазване на официалния ни език, а именно българския, а също и че държавата полага специални грижи за опазване на националната идентичност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 9 месеца

До Анонимен 15 - По-точно е да се каже, че е изключително нагъл и е голям слагач пред всекиго, от когото може да спечели нещо.

15

Анонимен

преди 9 месеца

Пффф, тоя е много високомерен...

14

Недопустимо е

преди 9 месеца

През 30 години да се сменя националният празник. Това искат от нас, да нямаме история и памет. Как може да не ги е жал и да имат спокойна съвест, когато затриват държава на 1400 години. Възмездие ще има за всички предатели.

fallback