Снимка: БГНЕС

Толкова му хареса на президента да управлява, че сега се е нагласил да участва и в местните избори. Зтнаете, че той ще си издига кандидати - дали ще са бивши областни управители, които си е назначавал през служебните кабинети, дали ще са общински съветници или бивши служебни министри, това няма значение. Но това е неговият път отново към някаква реална власт, несъобразена с рамките, които му отрежда конституцията, така че да може да си прокарва собствени тези и политики.

Това заяви зам.-председатгелят на ГЕРБ Даниел Митов в студиото на NOVA.

Сега се оформя разделителна линия Изток - Запад и на ниво местни избори. Европа срещу Азия, заключи депутатът.

Че не трябва да има служебни кабинети, съм твърдял още когато президентът започна да злоупотребява с власт през тях, добави Митов по повод и на обявените по-рано в неделя идеи на ПП-ДБ за промени в конституцията. Едната теза е за премахване на институцията служебен кабинет, другата е тя да се запази, но да се направи така, че парламентът да не се разпуска, напомни той.

Не е заради президента Румен Радев, а заради доказателството, че при така оформен в конституцията служебен кабинет може да се злоупотребява с него - Радев го доказа, заяви още зам.-председателят на ГЕРБ.

За приемането на 24 май за национален празник той бе категоричен, че авторството на идеята е на ГЕРБ. И напомни, че в миналия парламент, когато това предложение на партията му дори стигна до пленраната зала, от "Прояната" и "Демократична България" гласуваха против, защото имало и други дати.

ДПС е системна политическа партия, която се ориетира спрямо дневния ред на обществото и подкрепя едни неща, а не подкрепя други. Подкрепят например идеята за конституционни промени. така Митов отговори на въпроса има ли мнозинство межде ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС.

Не работим на принципа кой с кого се харесва и на кого се доверява повече, а спрямо нещата, които тябва да се свършат. такива неща сме си наговори през последните две години с ПП, че кохезия трудно ще се получи бързо. Става през общи предложения и действия, коментира още той.

Убеден съч, че т.нар списък от над 200 хил. души на сайта "Миротворец" не е за елиминиране на хора. В него има и украински висши държавни служители, няма реална заплаха. но смятам, че истеризирането на казусите около въпросния сайт може да доведе до заплаха. А от друга страна, българската държава, естествено, трябва да вземе отношение към попадането на български граждани с личните им данни в списъка.

Така Митов, който е шеф на комисията по контрол на спецлужбите на НС, коментира скандалите около платформата, в която са и имената на експрезидента Георги Първанов и зам.-шефа на парламента Кристиан Вигенин. запраха къв тях в момента няма, българските спецслужби ще правят перманентна оценка на риска, обясни Митов. И като държава трябва да подкпепим инициативите на ООН, Г-7 и ЕП по отношение на публикуването на лични данни в този сайт, заяви още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase