Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха на първо четене прекратяването на концесията на "Лукойл" на нефтеното пристанище "Росенец".

То получи подкрепа от 134 народни представители. Против бяха депутатите на БСП и "Възраждане".

В сряда лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха в парламента промяната в закона, според която концесията на руската компания се прекратява в срок от една седмица след гласуване на новите текстове. Тогава президентът Румен Радев заяви, че вижда в това или корпоративни интереси, или кризесен пиар. И допълни, че концесията била дадена през 2011 г., когато премиер бил Бойко Борисов.

Поправката скорострелно беше приета от водещата комисия, а днес и в зала.

Вчера от "Лукойл" заявиха в своя позиция, че възнамеряват да се обърнат към съда заради обвиненията за контрабанда и неспазване на концесионния договор. В становището си дружеството твърди, че винаги е изпълнявало ангажиментите си по концесионния договор и не вижда основания за неговото разтрогване.

От БСП заявиха, че няма да покрепят намеренията на управляващите.

"За първи път виждам БСП да не иска нещо да стане държавно", изненада се Ивайло Мирчев от ПП-ДБ. По думите му няма да има дефицит на горива, а от БСП плашат неоснователно хората с такива проблеми.

Липсва анализ, който да ни убеди, че взимаме правилното решение, каза Драгомир Стойнев от БСП.

Дали няма да се върнат контрабандните схеми. Може би да?, запита Борислав Гуцанов от БСП.

Димитър Найденов от ДБ посочи, че в развитите морски държави е прието да се отдават на концесия отделни дейности по обслужване на пристанища или на корабни места, но не цялостно пристанище на един оператор, както е у нас.

Според Цончо Ганев от "Възраждане" България ще понесе огромни щети.

"Предлагат да развалят една концесия, оттам нататък по време на военни действия това ще доведе до ответни реакции - дело от "Лукойл" за няколко милиарда, ще спрат доставките на петрол от Русия, за което България има изрично изключение. Защо подминават въпроса как точно ще стават доставките. Ще имаме огромни щети", посочи Ганев.  

От "Възраждане" ще искат председателят на ДАНС да бъде излушан следващата седмица, за да каже какви са рисковете, свързани с прекратяването на концесията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase