Снимка: БГНЕС

Голямо мъжество проявиха и Кирил Петков, и Христо Иванов, включително и ние, да рискуваме партиите си за да има редовен кабинет. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание.

Грешите. Проверете си. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира изнесените от президента Румен Радев вчера данни, че концесията на пристанище "Росенец" е удължена по времето на правителство на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Винаги съм твърдял, че ролята на президента в България е като обединяваща институция. Той вече трудно прикрива разочарованието си, че има редовно правителство. На него си му хареса две години и половина еднолично да управлява. Ние знаем, че правителството не е идеално, знаем какви щети нанася това управление на всяка една от партиите, затова дори механизъм или коалиционно споразумение не можем да подпишем. Но е безспорен факт, че обществото се успокоява, особено във външнополитически план работим много добре, безспорно е и че с приемането на Бюджета и корекциите, които направихме в отбраната, МВР, съдебната охрана, вероизповеданията - вече ще имаме редовен бюджет; приходните агенции с МВР да заработят по-добре, допълни Борисов.

Ние знаем колко е трудно - диаметрално противоположни партии, но в същото време - конституционна реформа, която възнамеряваме до Нова година да е факт, възнамеряваме дотогава да са избрани и висшите съдебни съвети, да има избор на нов главен прокурор, неща, които хората чакат от 20 години.

Така че ще понесем щети, макар че от изследванията, които излизат, виждаме, че хората са търпеливи. По-добро от това не може да се появи. А много партии говорят, но си представяме обратния вариант: "Възраждане" - първа политическа сила - с кои ще работят?, попита още лидерът на ГЕРБ. Веднага ще изпадне в изолация!

Така че - да, трудно е, на всеки от лидерите му е проблем буквално да удържа партиите си, а и предстоящите местни избори създават допълнително напрежение.

Вчера разбрах за нов зам.-министър и една реставрация на децата на бившата ДС. За Ивайло Шотев говоря, баща му ми е приятел, беше шеф, когато аз работех в пожарната, на Димитровския комунистически младежки съюз към МВР. Говорим за децата на ДС! Някой ще каже, че не носят вината на родителите си, но това прави впечатление - реставрация на децата на ДС! ДКМС беше сред най-висшите етажи на Държавна сигурност. Разбрах от медиите, че той е назначен, допълни Борисов.

Проектът за Конституция трябва да бъде направен, и конституционното мнозинство, което ще го подкрепи, трябва заедно да излезе и да го представи пред обществото, подчерта Борисов. Аз знам, че съм приел времевата рамка до края на тази година това да е факт - това има огромно значение и за Шенген, и за Еврозоната.

Що се отнася до задържаният за заплахата срещу министър Тагарев, той заяви, че му се вижда доста съмнително и е "пренатягане". Службите трябва да проверят това, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase