Снимка: БГНЕС

Нов синтетичен наркотик се е появил у нас, 100 пъти по-активен от хероина. Това съобщи премиерът акад. Николай Денков Преди началото на заседанието на Министерския съвет.

Новият наркотик се разпространява чрез смесване на други наркотици. Първо се е появил в САЩ, а после и в Западна Европа.

Денков е разпоредил създаването на нов координационен механизъм още през тази седмица, чийто фокус ще е върху големите разпространители и вносители на наркотици, както и организираната престъпност.

Още по темата
"Идеята е този координационен механизъм е да допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, който има много функции, но няма специален фокус върху тази дейност. Основните задачи ще се координират от МВР, ГДБОП и Гранична полиция", каза още Денков. Към него ще се включат и министерствата на финансите, образованието и здравеопазването и електронното управление, както и държавни агенции. Ще поканим за партньори и националното сдружение на общините, каза още Денков.   

По темата за вноса и разпространението на наркотици не говорим до стачно, а може би и не работим достатъчно. Тази тема е болезнена и важна, засяга изключително много хора, каза премиерът. Той обясни, че през последните години по тази тема не може да се отбележи съществен успех.

Новата дрога, примесена с фентанил е синтетичен аналог на хероина. Във Варна тя е отнела живота на поне десет души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase