Снимка: БГНЕС

В момента България внася в европейския бюджет много повече, отколкото получава. Много повече. Ние на практика субсидираме Германия и Франция. Просто защото в миналото, когато използвахме по 99% и над 99% от европейското финансиране в България, нашата страна внасяше 1 милиард лева в европейския бюджет и получаваше средно годишно обратно 4 милиарда. Сега като не получаваме нищо, а вноските вървят, предимно внасяме. Това каза евродепутатът Андрей Новаков пред Нова.

Още по темата

"Много се надявам да получим до края на годината второ плащане по ПВУ, макар че всичко до момента да изглежда в никак не розови краски. Към момента сме получили по-малко от 2% от плащането по целия план. Малко над 200 милиона от общото 12 милиарда. А времето върви. Имаме право да използваме тези пари максимум до 31 декември 2026 година. Така че има много да наваксваме", коментира той.

По думите му в момента българските общини не се чувстват част от процеса на вземане на решение и одобряване. "Предали са преди време проекти, които биха могли да бъдат финансирани по този план, но нищо повече не се е случвало. Нелека е задачата на редовното правителство в момента, тъй като това, което наследи по отношение на Плана, е доста неоптимистично, далеч под оптималното. Има други държави, които вече са използвали повече от половината си пари. Под 2% е направо кошмар", заяви Новаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase