Снимка: БГНЕС

Министър-председателят акад. Николай Денков заминава на еднодневно посещение в Румъния, където ще се срещне с премиера на северната ни съседка Марчел Чолаку.

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени напредъкът на съвместните транспортни проекти, присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, както и сътрудничеството в енергийния сектор.

Европейският парламент вече одобри с голямо мнозинство нов призив за приемане на България и Румъния в Шенген. Това е поредният път, в който евродепутатите настояват Съветът на ЕС да постигне единодушие, след като готовността на двете държави бе отчетена още през 2011 година.

Още по темата

В състава на българската делегация са също министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Темата за Шенген коментира и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. По думите ѝ не бива да подхождаме към гласувания нов призив с излишен оптимизъм. Тя заяви, че България трябва да продължи да говори с резултати и факти за Шенген и да има ясен ангажимент, че е сигурна външна граница на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase