Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков даде своята оценка за управлението до този момент.

"До този момент, въпреки трудностите, от една страна не сме отстъпили от принципите си, а от друга - заедно постигнахме няколко основополагащи успеха", заяви той в "Панорама" и даде за пример закона за разследването на главния прокурор.

"Това беше една реформа, за която ние мечтаехме да се случи. Заедно с това, мечтата ни да влезем в Шенген и еврозоната е основна задача, не просто защото са добри заглавия, а защото очакваме българският бизнес да стане по-конкурентен, виждаме по-голяма интеграция", каза Петков.

Попитан как протичат преговорите с Бойко Борисов, който бе арестуван по време на неговото управление, Кирил Петков обясни, че става чрез слагане на принципите напред

"Например говоренето кой закон да бъде следващ по ПВУ, как да успеем да направим най-добрия антикорупционен закон. Това, което не искахме да случи, е да влизаме в шести избори. Да, наистина има страсти, не е лесно и за двете страни, но до този момент успяваме да постигнем ключови неща, за които сме мечтали"

Петков е доволен, че правителството действа в синхрон. Посочи, че бюджетът за 2023 г. не отстъпва от социалните политики, но същевременно отговаря на критериите за еврозоната. Следващата цел е да се направи закон, който да води до реално противодействие на корупцията.

"В законите не слагаме имената напред, а начин и система за подбор, който да бъде максимално прозрачен и да гарантира конкуренцията. Има една конкуренция, която трябва да работи заедно и да даде възможност дебатите да доведат по-добър резултат".

Посещението на украинския президент у нас е вдъхнало допълнителен ентусиазъм на управляващите, каза Кирил Петков.

"Зеленски е символ на една борба за своя народ, за своята свобода, за територията на собствената си държава срещу един много по-силен враг и той успява. Убеден съм, че сме от правилната страна на историята".

Разделителната линия между управляващите и президента Радев е позицията на България по отношение на войната, коментира Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase