Снимка: БГНЕС

"Като че ли вносителите на тези изменения искат да улеснят евентуалното провеждане на референдума за лева, така че той при всички случаи да бъде валиден, независимо дали хората ще излязат да гласуват и колко от тях да излязат".

Още по темата
Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Сдружение "Болкан Асист" Славея Христова относно предложените от ИТН промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

"Голяма част от тези предложения ние стократно сме ги повтаряли през годините. Голяма част от тях са основателни. Но като цяло проектът за изменение показва едно съвсем повърхностно и спешно, кампанийно предложение, което цели не толкова наистина да усъвършенства уредбата за пряка демокрация, да даде възможност на гражданите да се произнасят и гласът им да бъде чут, колкото за момента да свърши някаква работа", изказа мнението си тя.

"Изведнъж няма никакъв кворум. Докато преди това те са искали намаляване на прага за участие, сега изведнъж никакъв кворум - колкото са гласували, толкова и референдумът да бъде признат за действителен и в зависимост от гласовете повече, да се вземе решението. Това е много изненадващо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase