Снимка: архив, БГНЕС

Необходимостта от засилването на борбата с трафика на хора през външните граници на Европейския съюз (ЕС) като най-ефективна мярка в противодействието на нелегалната миграция обсъдиха в телефонен разговор държавният глава Румен Радев и министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двустранното партньорство в областта на енергетиката и възможността страната ни да окаже подкрепа за енергийната диверсификация на Унгария също беше обсъдено по време на разговора.

Подчертани бяха и възможностите на страната ни за доставка на повече енергийни ресурси за Унгария след осигурения от България достъп до терминалите за втечнен газ на Гърция и Турция, въведеният в експлоатация интерконектор с Гърция и очакваното завършване на газовия интерконектор между страната ни и Сърбия до края на т.г.

По-рано днес Радев говори по телефона с премиера на Полша Матеуш Моравецки. Двамата се обединиха около тезата, че борбата с нелегалната миграция в Европейския съюз може да е ефективна само със съвместни усилия на държавите членки за целенасочено неутрализиране на международната мрежа и центровете, които ръководят и финансират трафика на хора.
(БТА, Рени Никифорова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase