Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Народното събрание прие декларация в подкрепа членството на Украйна в НАТО.

49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Парламентът настоява за прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Русия, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи. НС подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, Народното събрание настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници, се посочва в документа.

49-ото Народно събрание потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на "Отворени врати"; очаква българското правителство, включително и на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли т.г., да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия. В същото време призовава съюзниците да използват Срещата на върха, за да очертаят ясни параметри по пътя на членството на Украйна в НАТО.

Парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

От БСП и „Възраждане“ бяха против приемането на декларацията.

Според лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов тази декларация е върхът на еманацията на националното предателство от страна на мнозинството.

Борислав Гуцанов от БСП обвини управляващите, че са на на една крачка от това да се превърнат в коалиция на националната катастрофа.

„Само за месец с това правителство успахте да направите и да дадете нова порция оръжия за Украйна без никой да знае какво се дава и без да е информирано Народното събрание. Подарихте оборудването на АЕЦ „Белене“, изпразнихте складовете с оръжие на армията. Няма такова управление и такава коалиция! Кой ви накара да пишете такава декларация, има ли други такива държави, кои са те?“, скочи той.

Левият Георги Свиленски отсече, че правителството на Кирил Петков не е изпращало военна помощ на Украйна благодарение на БСП, а сега правителството на Николай Денков го прави.

Любен Дилов от ГЕРБ обясни, че с декларация не се прави нищо повече от това да се даде подкрепа на украинците в техния свободен избор.
„Подкрепяме това, което ние българите сме изстрадали – желанието да се самоопределим“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Кармен Златарева

преди 11 месеца

Внимание,внимание,в момента,в този момент гледам немска телевизия,канал Pro sieben така нареченото предаване "Taff" показват кадри от Лос Анжелос - 70.000 бездомни и нарко зависими...ето това ни чака и нас в чувала който ни набутаха...

26

няма име

преди 11 месеца

Кой му даде коридор на този клоун да влезе в българия Вън от моята българия

25

Иван - българин

преди 11 месеца

продажниците да даряват заплатите си и проявят военна солидарност и да заминават с децата си на първа линия на фронта в Украйна ..а ние ще ги подкрепяме политически..

fallback