Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с деца художници от България и Северна Македония, които са в София по повод социалната кампания на Фондация Българска памет "От двете страни на границата".

Инициативата има за цел да насочи общественото внимание към необходимостта от фокусирана държавна политика към развитието на добросъседство и приятелски отношения между двете държави. Младите творци от РСМ са част от Детско художествено студио "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Битоля, а тези от България - от региона на Западните Родопи.

Държавният глава поговори с децата. Със силата на изкуството нашата обща граница следва да събира хората, а не да ги разделя, заяви той. Радея изрази надежда, че политиците ще вземат пример от децата и ще загърбят страха, а общата ни история ще помогне за постигането на общото ни европейско бъдеще. Българската страна протяга искрено ръка, подчерта президентът.

Радев им прочете откъс от "Малкия принц". За него децата чертаят общото бъдеще на младите от двете страни на границата. Той ги призова към свободен разговор без предразсъдъци. Те пък му разказаха, че разбират колко са важни отношенията между двете страни, че няма бариери и че политическите конфликти не трябва да ни разделят.

А посланието на децата към политиците е: "Да не създаваме граници, там където ги няма."

За държавния глава това събитие е по-важно от всички политически срещи в нашата страна. Нееднократно Румен Радев подчерта общата ни история с РСМ. Посъветва ги да посетят Народния театър, Софийския университет и Националната ни библиотека.

Айлин от Белица сподели, че е решила да продължи образованието си в чужбина и попита как президентът ще направи така, че младите да остават тук. По думите му учили българи зад граница се връщат в родината. Всеки млад човек сам избира, но трябва да носи България или РСМ в сърцето си, настоя държавният глава. Посъветва ги да учат зад граница, но бързо да се връщат по родните места.

На въпроса към президента кога удоволствието е по-голямо- когато управлява самолет или държавата, той отговори отново с цитат от "Малкия принц". Разказа им, че във всяка професия човек може да изпита удовлетворение. Ние сме двете държави на Балканите, които са най-близки, изтъкна още Румен Радев. Важно е да нямаме бариери и граници вътре в душите си, подчерта той.

Не му бяха спестени и въпроси за мъжете и жените, като Радев обясни, че момичетата могат да стимулират момчетата да учат повече. И въпросът за домашните любимци- оказа се, че българският държавен глава гледа куче, котка и четири гълъба, донесени от сина му.

Президентът получи и картина от своите гости. Най-малкият гост получи "Малкия принц " от българския държавен глава. Те се снимаха за спомен, а Румен Радев каза, че ще изпрати снимката на колегата си Стево Пендаровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase