Снимка: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев обяви, че е внесено решение на Народното събрание, с което се възлага на министъра на енергетиката Румен Радев да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“, предаде репортер на БГНЕС.

Добрев подчертава, че след началото на войната в Украйна и санкциите срещу Русия, проектът Белене е окончателно обречен.

„Току-що внесох с колеги Решение на НС да възложим на Министъра на енергетиката да проведе преговори с Украйна за продажбата на оборудването за Белене. Цената е предмет на договаряне, но не може да бъде по-ниска от тази, която България е платила за въпросното оборудване - почти 1,2 млрд. лева“, заявява депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър.

Той отбелязва, че Украйна има почти напълно изградени два блока, за които им липсва само оборудването с дълъг цикъл на производство, което ние имаме.

„В този смисъл, Украйна е единственият купувач на света за нашето оборудване, а ние пък за тях сме единственият продавач. Това е win-win ситуация и за двете страни!“, подчертава Добрев.

Под проектът на решение са се подписали той, Теменужка Петкова, Кирил Петков, Росица Кирова, Рамадан Аталай, Жечо Станков и Ивайло Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase