Снимка: БГНЕС

Надежда Йорданова от ПП-ДБ заяви, че в момента се готви оспорване на избора на Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Тя поясни, че изцяло подкрепя действията и решенията на министъра на правосъдието Атанас Славов.

"През натрупаните през годините противоречия и антагонизъм между политическите сили изграждането на мостове на доверие и изграждането на механизми за съвместна работа, въпреки липсата на доверие, изисква време", каза Йорданова пред БНТ.

Тя посочи, че позицията на тяхната парламентарна група е добре е да има подписан документ, който да гарантира поемането и изпълнението на ангажиментите.

"Аз мисля, че е в интерес на всички е да има ясни ангажименти и ясни механизми за тяхното изпълнение", заяви Йорданова.

На въпрос трябва ли да бъде спрян изборът на главен прокурор Надежда Йорданова поясни, че в Конституционния съд са образувани две дела и двете искания са допуснати - едно за обявяване на противоконституционност на определени разпоредби в Закона за съдебната власт, а другото - искане за тълкуване на Конституцията.

"Струва ми се, че в този случай Пленумът на ВСС е добре да приложи една разпоредба от АПК, която казва, че при висяща административна процедура и при оспорени приложими законови норми административният орган може да спре процедурата. Мисля, че трябва да бъде спряна процедурата и най-вече, че това ще даде възможност да се проведе процедурата по конституционните промени", каза Йорданова, която е и бивш правосъден министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase