Равносметката от 1 година от приемане на т. нар. френско предложение, залегнало в Преговорната рамка на РСМ е че вместо да изъплнява поетите ангажименти, Скопие пропиля една година в лобизъм как да ги заобиколи, коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ водещата на предаването БРЮКСЕЛ 1 по BULGARIA ON AIR Милена Милотинова.

"В тази една година РСМ не намери конституционно мнозинство, за да впише българите в основния си закон, което е предварителното условие за старт на преговорите, за да се стигне дотам че и премиерът на РСМ Ковачески да каже това, което ние от една година насам сме казвали нееднократно, а именно че без конституционни промени РСМ сама ще се спъне по пътя към стартиране на преговори за еврочленство. Радвам се, че вече са го осъзнали," заяви тя.

Вместо това в РСМ се намери конституционно мнозинство за разглеждане по бързата процедура на ретроактивно законодателство, което с обратна сила да удари по клубовете на местните българи в Битоля и Охрид, каза още журналистът.
 
"От 17000 сдружения ретроактивното законодателство удари само тези два клуба с оправдание за имената (б.р. Иван Михайлов и Цар Борис III). Но не имената са причината. Защото в Кавадарци сдружението "Балкански коридор" осъмна без офис в деня на откриването си, защото по думите на председателя му Добре Митрев под натиск наемодателят на помещението е прератил договора точно в деня на откриването."
 
"Вие чули ли сте за друго подобно закриване на неправителствени организации, освен в Русия," попита риторично водещата.

"Няма отговор и на подадената от проф. Георги Трендафилов и Добре Митрев жалба до Конституционния съд в Скопие срещу законодателството, което удари с обратна сила две неправителствени организации, които преди това бяха регистрирани без проблем преди съответно 3 години и 1 година и съществуваха по закона в РСМ," коментнира тя. По думите й ако трябва да се направи равносметка на последната година трябва да си припомним и случаите на посегателства спрямо българите в РСМ и техните клубове - палежа в Битоля със скромното "наказание" условна присъда, посегателствата и стрелбата срещу клуба в Охрид, побоя над Християн Пендиков на основата на етническа омраза, случая с председателя на клуба в Битоля, който се  сдоби с обвинителен акт на базата на няколко обвинения в расизъм и ксенофобия, включително и заради цитат от Иван Михайлов. По думите й абсурдно е жертвите на посегателствата да се превръщат в обвиняеми. Всичко това дава определи знаци и показва, че в РСМ е почти забранено да си българин, коментира журналистът.
 
По отношение на резолюцията на Бундестага, Милена Милотинова коментира, че за старт на преговорите значение има единствено Преговорната рамка, приета от парламентите в София и Скопие и от Съвета на ЕС с гласовете на всички страни-членки.  А там е и вписването на българите в Конституцията, и Договора между България и РСМ, както и двата Протокола към него. А в тези протоколи има изисквания за спиране на езика на омразата, за промяна на учебниците по история на базата на историческите факти и документи, за да не бъдат отродявани българчетата в училище от собствените им корени, и отваряне на архивите на УДБА, за да се разбере истината за историята. "Виждам как се прокрадва идеята за вписване на българите само в Преамбюла на Конституцията на РСМ, но това не е достатъчно. Те трябва да се запишат и в останалите  текстове на основния закон, където са записани и останалите народи в РСМ, за да имат равноправие с останалите," обясни тя.
Това което е записано в Преговорната рамка трябва да се изпълни императивно. И всякакъв лобизъм е излишен, защото е загуба на време, смята тя. Време, в кото можеше да се постигне много. Включително в това време РСМ можеше да се върне към решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Радко" от 2001 година и решението на ЕСПЧ в полза на "Радко", за да види, че не може така да се закриват сдружения.
 
Във връзка с писмото на президента Радев от тези дни до евролидерите, Милотинова каза, че именно България е страната-членка на ЕС с най-голяма експертиза по отношение на Балканите и в частност по отношение на РСМ и точно тя трябва да ги обяснява и да бъде чута в ЕС, за да се помогне на РСМ, когато се отклонява от пътя стратиране на европреговори.

Цялото интервю може да видите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase