И петъчният ден започна с остри реплики и напрежение между президента Румен Радев от една страна и кабинета от друга. Отделно от това споровете между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС също продължават с пълна сила. Ще издържи ли кабинета?

"Двете страни в това управление трябва да приемат фактите - имат споделено управление и трябва да споделят власт. Трябва да намерят модела, по който да споделят тази власт. "Продължаваме промяната" може да има претенции, че освен пълен контрол над изпълнителната власт, с ограниченото присъствие на вицепремиер от ГЕРБ, всичко останало трябва да бъде тяхно, но да са равнопоставени в парламента. Тази работа не става така. Нито Шенген, нито Еврозоната може да бъде постигната до есента. Дай боже да управляват по-дълго", коментира политологът проф. Румяна Коларова в "България сутрин".

Поне на нивото на областните управители би трябвало да има участие и на ГЕРБ, както и на "Продължаваме промяната", отбеляза тя.

"Вижда се, че стратегията на ГЕРБ е малко по-успешна от гледна точка на електоралната подкрепа. ГЕРБ я запазва, спазвайки вид дистанция и по-скоро ще упражнява контрол върху това правителство. При ПП има електорална ерозия и отлив", посочи проф. Коларова и добави, че ДПС е в много удобна ситуацията, като при тях не може да се говори за електорални загуби след решенията им.

Социологът Елена Дариева на свой ред заяви, че медът върви с жилото и не е резонно да очакваш, че партньорът в това управление ще се откаже от своите амбиции.

"От вчера фокусът на общественото внимание е главно върху двете основни коалиции в НС. Тази ситуация устройва и двете политически сили. Това поставя останалите политически сили в неблагоприятна ситуация, особено предвид хоризонта на местните избори. И двете формации могат да извлекат дивиденти на прага на местните избори и тази "сглобка" ще издържи поне до есента", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ предстои да видим как ще се развият събитията по отношение на конституционните реформи и промените, които се готвят в частта "съдебна власт".

"Най-важното нещо е да се преговаря по общата законодателна програма непрекъснато и интензивно. Когато заемеш властова позиция, може както да инкасираш бонус, така и щета. В парламента има партии, чиято идентичност е абсолютно неприемлива, както е "Възраждане". Много е важно в какво се изразява подкрепата на "Възраждане". Тук въпросът е по същество какво представлява "Възраждане". Радикалните партии се интегрират в управлението", каза още проф. Румяна Коларова.

Елена Дариева и проф. Коларова коментира обръщението на бившия главен прокурор Иван Гешев към нацията. В думите му прозря идеята за създаване на нов политически проект.

Политическият проект на Гешев едва ли ще има самостоятелно представителство. Целта на такъв проект е по-скоро да ерозира, на мнение е проф. Коларова.

"Заявката, която чухме от страна на Иван Гешев, че това, към което се стреми, може да бъде достигнато само с политически средства, се тълкува като политическа. Но чухме от него антикорупционни и антиПутинови послания. В тази ниша основните политически субекти са "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Неговата функция ще бъде да отлива и разпилява гласове от тези политически субекти. Но да не забравяме, че Гешев е публично дискредитиран", посочи Дарива.

Очаквайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase