Снимка: БГНЕС

"Опитват ли се ППДБ да фалират БЕХ? Или умишлено декапитализират енергетиката, за да я продадат на безценица?", това написа депутатът от ГЕРБ Делян Добрев във фейсбук профила си.

Добрев коментира решението на Министерски съвет БЕХ да изплати 1 588 375 000 лева дивидент от собствения капитал към 31.12.2022 г.

"Съгласно чл. 247а от Търговския закон, дивиденти и лихви се изплащат само ако чистата стойност на имуществото, намалена с дивидентите и лихвите, е не по-малка от сумата на капитала на дружеството, фонд "Резервен" и другите фондове, които дружеството е длъжно да образува по закон или устав", пише още Добрев.

Според него, ако БЕХ изпълни решението на МС, трябва да извадим планирания дивидент, акционерния капитал и резервите.

"Резултатът трябва да е положителна величина. Да, ама не. Резултатът е отрицателен и то в размер на близо 1 млрд лева. При това положение, съгласно чл. 252, ал. 1, т. 5, БЕХ трябва да бъде обявен в несъстоятелност?!", заяви бившият министър на енергетиката.

Добрев смята, че изплащането на дивидент в такъв размер ще създаде за предсрочна изискуемост на две облигации на БЕХ за 1.2 млрд. евро и ще наруши ковенантите по облигационните емисии. Възможността на дружеството да обслужва регулярно плащанията по тези финансови инструменти ще бъде поставена под съмнение.

Ако БЕХ изпълни решението това ще постави под сериозен риск бъдещо излизане на финансовите пазари от страна на дружеството, смята Добрев. Това означава и по-висока рискова премия за БЕХ, правейки цената на бъдещото финансиране прекалено висока.

Според него изплащането на дивидента ще доведе до вероятно намаляване на кредитния рейтинг на БЕХ и ще обрече всички планове за изграждане на нови мощности и модернизация на централите.

"Драги управляващи, осъзнайте се! Коментарът ми е най-чистосърдечен и нарочно толкова добронамерен. Потопът, който предизвиквате в държавата ще ни издави всички!", пише още Делян Добрев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase