fallback

След ниските резултати от държавния зрелостен изпит по български език и литература, от Министерството на образованието обмислят промени в учебната програма. А според директори и учители е необходима сериозна реформа в образователната система, съобщи Bulgaria ON AIR.

Мартина и Димитър трудно разбират материала в 7 клас и затова предпочитат точните науки, като математика и физика
Oще по темата


Затова просветното министерство се заема с промяна на учебните програми и да се намали фактологията в учебниците, за сметка на практиките. Министерството на образованието и науката планира да направи пълен преглед на учебните програми, като ангажира в този процес и учителите, които работят ежедневно с тях и имат ясна картина кое как се възприема от учениците. Целта е да се намали излишната фактология, като вместо това се застъпят повече практически знания и умения.

Преподаватели смятат, че е необходимо, освен олекотяване на учебното съдържание, така и повече практически упражнения в клас.
Омбудсманът Диана Ковачева също поиска промени в учебната програма.

"Омбудсманът предлага промени в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) заради проблемите, свързани с полагане на задължителния държавен зрелостен изпит (ДЗИ) при завършването на ХІІ клас", каза Диана Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 10 месеца

След 89 г. колко учебници се написаха и все промени се правеха, ама към по-лошо. Днешните ученици с 15 фрази на английски им се втълпява, че много знаят. За жалост общата култура е нула. Дори на български не могат да говорят и пишат.

29

Ника

преди 10 месеца

Когато съставянето,издаването и одобряването на учебници и учебни помагала престане да е бизнес,ще повярвам,че някой иска да промени към ДОБРО образованието.

28

Завършил отдавна

преди 10 месеца

И учениците са станали по-мързеливи и глупави(благодарение на соц.медии)и материала е станал по-сбъркан. Общо взето процесът по плануваното затъпяване върви с пълна и необратима сила.Майка ми от много години работи с едно начално училище и с очите си вижда как със всяка изминала година от детските градини децата идват все по-***,диви и цинични дори.После ги подхващагениалнияучебен процес на МОН и до 12 клас всичко е мармалад.Бачкайте,докато можете,защото за пенсии няма кой да ви изкара.

fallback