Снимка: БГНЕС

Конституционният съд е обявил за противоконституционно освобождаването на председателя на Сметната палата Цветан Цветков, съобщи Никола Минчев.

Именно ПП и ДБ внесоха жалба до КС по повод уволнението на Цветков, който беше освободен с решение на НС. "Това беше изцяло политически мотивирано", коментира Минчев.

"Тази политическа саморазправа беше санкционирана единодушно от КС", добави той.

След обнародването на решението в Държавен вестник, Цветков ще се върне на поста си и ще продължи да изпълнява длъжността председател на Съдебната палата.

Мартин Димитров посочи, че по времето на Цветков Сметната палата е направила едни от най-сериозните проверки като тези за строителството на магистралите и стопанисването на язовирите.

"Смяната беше направена на този, който работи, който изнася резултати и е хванал практики за стотици милиони, а не при неработещите органи", каза той.

На бюджетната комисия в НС днес ще се приемат процедурни правила за избор на председател на Сметната палата, но според Димитров е важно Цветков да се върне на поста, защото има два важни одита, които се бавят.

"Тези органи в страната, които не работят, не притесняват", каза Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase