Снимка: БГНЕС

Много скоро ПП-ДБ ще представят проекта си за промени в Конституцията, увери председателят на правната комисия в парламента и депутат от коалицията Стою Стоев. В основата на промените е гарантирането на независимостта на съдебната власт. Това уточни Стоев, който участва в международна конференция на частните съдебни изпълнители, съобщи БНР.

"Предложенията на "Продължаваме промяната-Демократична България" в момента се обсъждат с останалите парламентарни групи, за да може да бъде представен обединен проект за промени в Конституцията, каза Стою Стоев.

Още по темата

След като първоначалният кръг от преговори приключи, промените ще бъдат внесени в Народното събрание и тогава ресорната  парламентарна комисия ще заработи:

"След като излезем с един по-консолидиран проект и бъде внесен в Народното събрание, тогава вече ще започне работата и по същество."

"Висш съдебен съвет и прокурорски съвет. Висшият съдебен съвет да отговаря за съдиите, като в него трябва да имат мнозинство съдии, избрани от съдии, което е дългогодишна препоръка и стандарт за независимост на съда от всички международни институции, които имат касателство към нашето законодателство. Отделно от това, смятаме, че сериозно трябва да се ограничат правомощията на главния прокурор."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase