Снимка: Bulgaria ON AIR

Водещото при избора на нов български еврокомисар не е това дали партията, която го излъчва, е част от Европейската народна партия в Европейския парламент. Това обаче би било минус.

Това коментира бившият зам.-министър на външните работи и дипломат от кариерата Любомир Кючуков в предаването "Денят ON AIR".

Според него по-големият проблем идва от факта, че страната ни не излъчва една кандидатура, което би означавало липса на консолидация в управляващите. Към момента "Продължаваме промяната" обявиха, че Даниел Лорер ще бъде техният кандидат за поста. Очаква се от ГЕРБ също да излъчат свой кандидат.

"Във всеки случай това не е практика, това показва, че правителството не може да реши един въпрос, който не е в неговите правомощия. Възникват въпросите как това правителство ще води политики", коментира Кючуков.

По думите му предложението за еврокомисар трябва да отговаря на няколко критерия – кандидатът да има професионална експертиза, политическа тежест, опит и да познава институциите.

"Познаването на евроинституциите е на първо място. В рамките на тази една година, когато еврокомисарите не инициират ново законодателство, става въпрос по-скоро за представителството на страната в европейските институции. В зависимост от компетентността и в зависимост от европейската тежест на държавата, ще бъде и определен и ресорът", обясни бившият зам.-министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че ресорът на Мария Габриел след напускането ѝ на Еврокомисията вече е разпределен на друг комисар. България обаче не може да получи водещ ресор за новия си еврокомисар, тъй като това би означавало да се отнеме такъв от титулярен комисар. Кючуков каза още, че по-скоро може да се очаква отделянето на подресор от някой от еврокомисарите, който да бъде предоставен на бъдещия български представител.

Той допълни също, че е важно и каква ще е позицията на България по отношение на външната политика. Според Кючуков по някои теми двете коалиции в кабинета имат разногласия.

Дипломатът коментира и темата за членството на страната ни в Шенген. Според него ситуацията в момента е благоприятна, тъй като "доминира задължителната консолидация всички вътрешни противоречия в Еврокомисията да бъдат туширани".

Той коментира и темата за отношенията на България с Република Северна Македония. Според него прехвърчането на политически искри през границата не е полезно за нито една от двете страни.

"Това, което има България като политика, е да очаква РСМ да изпълни своите ангажименти във връзка с преговорната рамка. И това е проблем вече на ЕС с РСМ, а България, като част от ЕС, просто очаква изпълнение на приетите ангажименти", поясни Кючуков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase