fallback

Висшият съдебен съвет уважи искането на Иван Гешев да напусне съдебната система. А Борислав Сарафов вече има нов заместник, след като предишните напуснаха.

За 10 минути Висшият съдебен съвет освободи досегашните заместници на главния прокурор и гласува отказа на Иван Гешев да бъде преназначен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

"Заявявам, че не желая да бъда преназначаван на длъжността прокурор във ВКП и изобщо да продължа да работя в прокуратурата на РБ, може да приемете горното и като депозиране на оставка", прочете писмото членът на ВСС Огнян Дамянов, съобщи Bulgaria ON AIR.

С постовете си на заместник-главни прокурори се разделиха Красимира Филипова, Даниела Машева и Десислава Пиронева. Първите две бяха преназначени като прокурори във Върховната касационна прокуратура. А Пиронева като прокурор във Върховната административна прокуратурата.

След освобождаването на заместниците на Гешев, изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, е пожелал Мария Павлова да бъде назначена за негов заместник. Тя беше заместник-министър на правосъдието в служебните кабинети на Гълъб Донев.

"Като професионален опит същата би могла да спомогне за повишаване на качеството на работата в прокуратурата", Калина Чапкънова.

След извънредното заседание на ВСС, никой от кадровиците не пожела да коментира решенията, както и това дали те са легитимни, след като промените още не са обнародвани във Държавен вестник.

В становище Съюзът на съдиите в България призова ВСС да определи нов изпълняващ функциите на главен прокурор. Те определиха избора на Борислав Сарафов като "поредното срамно решение, което тежко уврежда авторитета на съдебната власт".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 10 месеца

Неможе ли, да работи като адвокат?

7

Taliban

преди 10 месеца

НА ВСС КОГА

6

Анонимен

преди 10 месеца

А Сийчето,каква ще я къдри,прокурор ли ще я правим или.... ?

fallback