Снимка: БГНЕС

Политическата ситуация в България може да бъде преодоляна след като българските елити - политически, интелектуални, стопански - поемат своята отговорност за нея.

Още по темата
В едно общество елитите носят отговорност за структурни проблеми като тази криза, а не народът. Това заяви в интервю за БГНЕС българският политолог проф. Огнян Минчев.

Той заяви, че има три основни проблема, за които елитите трябва да поемат отговорност.

"Първият проблем е геополитическият. Българските елити наследени от предходната епоха се възползваха от обстоятелството, че в продължение на един доста голям исторически период между Запада, по-конкретно Европа, и Русия имаше много добри отношения и при това много добри отношения на всяка цена“, посочи проф. Минчев и уточни, че поради тези обстоятелства България е избрала геополитическа позиция да стои на два стола.

"От една страна официално да се присъедини към западните институции геополитически, а от друга страна структурно, икономически и т.н. да запази много тесни и близки, стигащи до интимност близки връзки с Русия", каза проф. Минчев.

Този тип отношения, въпреки всички предупреждения, направени през последните 30 години, не е осъзнаван като проблематичен.

"Сега, когато се разпадна системата на близост между Изтока и Запада, ние се намираме в пропаст и трябва да излезем от нея. Не можем да си вземем геополитическа ваканция и да падаме надолу. Ние трябва да взимаме решение по повод на това което се случва - къде сме, какво сме, защо сме и т.н. Отговорността е на българските елити. Докато не решим за себе си, докато не си създадем платформа за самите себе си как се справяме с тази ситуация, която е много сложна, ние не можем да излезем от тази политическа ситауция", категоричен е проф. Минчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase