Снимка: БГНЕС

Избраният вчера за и.д. главен прокурор Борислав Сарафов призова участниците в политическия процес да уважават разделението на властите.

След отстраняването на Иван Гешев, Сарафов беше посочен за негов наследник от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет вчера. Сарафов ще изпълнява тези функции до провеждането на процедура по избор на нов главен прокурор.

От коалицията-мандатоносител "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха оставката на Сарафов часове след избора.

Днес Сарафов призова участниците в политическия процес да се въздържат от пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава.

"Гаранция за устоите на демократичното общество е ненамесата на законодателната и изпълнителната власт в дейността и функционирането на съдебната власт", посочва Сарафов.

"Всички участници в политическия процес, осъществяващи функции на държавно управление, извън съдебната система, следва стриктно да съблюдават духа и буквата на Конституцията на Република България и да се въздържат от намеса, изразяваща се в пряко въздействие или внушения, които накърняват устоите на правовата държава", допълва и. д. главен прокурор.

Призивите за реформи в съдебната система следва да намерят реализация чрез "законодателство и решения в рамките на компетенциите, за да се възстанови нарушеният баланс между властите в интерес на обществото, казва още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase